Novosti
13.03.2021. Vesti

Femix Fest – MUZIČKI PROGRAM – Subota, 13. mart 2020.

U subotu, 13. marta očekuje nas drugo veče Muzičkog programa Femix Festa, a čućemo autorke koje stvaraju country i bluegrass, a potom i funky, jazz, pop, discko i latino muziku. Uživaćemo sa elektronskim, ambijentalnim stvaralaštvom umetnica, a imaćemo prilike da čujemo i melodije klasične muzike, etno motiva. Muzičarke i bendovi koji će nam se predstaviti jesu Théa Woods, Larisa, LElEE, Sanja Stevanov, Realma, Jasmina Todorović, Xena, Natalee, Sanja Tišma i Katarina Tomić. Dok se upuštamo u muziku različitih izvođačica, spremamo se i za novi talas kojim će nas zapljusnuti sa svežom energijom najmlađih učesnika, i to, ni manje ni više nego u rock zvucima!

Kantautorka Sanja Stevanov rođena 1994. godine, a na Fakultetu Muzičke Umetnosti u Beogradu, diplomirala je 2018. godine na odseku za muzičku teoriju. Od 2013. aktivno nastupa u zemlji i inostranstvu i to kao pijanista odnosno klavijaturistkinja, prateći i glavni vokal u manjim i većim muzičkim sastavima različitih žanrova (pop, soul, bluz, fank), kao i u solo varijanti za klavirom uz vokal. Sa autorskim duo-sastavom „Blurs“ nastupa u Beogradu i na Nisville Jazz Festivalu, na kojem, pored toga, učestvuje i kao pijanistkinja u pratnji nemih filmova. Na Femikseti 9 pojavila se je sa svojom pesmom “Biram nas”. Od 2019. aktivno komponuje autorsku muziku, a u narednom periodu je u planu snimanje i izdavanje debitantskog albuma.

Pod imenom Théa Woods predstaviće nam se Teodora Skrobonja koja svira saksofon, klavir i bendžo, a trenutno je fokusirana na komponovanje, snimanje i izvođenje bluegrass i kantri muzike. Rođena je 1992. godine u Beogradu, gde je diplomirala na Ekonomskom fakultetu i završila Master studije na Fakultetu Političkih nauka. Govori pet jezika, a od 2021. započela je život i rad u Švedskoj. Njena pesma “Nashville, TN” deo je prvog diska na kompilaciji Femikseta 9.

Autorka Larisa se muzikom intenzivno bavi od 2010. godine i to kao vokalni izvođač u cover bendu doslednom pop, funky, jazz, disco i latino žanru. Navodi da je to bila prirodna faza koja je usledila posle „pevačke škole“ i „karijere“ u kuhinji, sobi i kupatilu svog stambenog prostora, a da je ideja o autorskom radu živela sa njom poslednjih nekoliko godina. Pesmom “Hunting”, koja je dostupna na Femikseti 9, predstavlja prvo izdanje ove autorke kojom započinje svoj muzički put.

LELEE Bend jeste tročlani sastav koji za sebe kaže da su muzičari sa ex-Yu korenima (od Bitole preko Beograda do Ljubljane). Čini ga trojka, odnosno Jelena (Trus!, Škrip Orkestra), Damjan (Rush to Relax, Molokai) i Jan (balans, Kalu). Aktivni su na ljubljanskoj nezavisnoj muzičkoj sceni, a najavljuju da sada sa velikim entuzijazmom zajedno kreću u novu muzičku avanturu. Lelee se ne opterećuje žanrovskim oznakama, nego jednostavno veruje u iskrenu gitarsku muziku, a s obzirom na svoje „korene“ nije slučajno što bend peva na „svojim različitim maternjim jezicima“.

Foto: Neza Bukovec

Realma je, kako i sama navodi, intimni muzički alter-ego polimodalne umetnice, a ime je nastalo kao igra reči ‘realms’ iz engleskog jezika. Njen pseudonim vezuje se za dugoročnu audiovizuelnu saradnju sa međunarodnom grupom nadarenih mladih umetnika, uključujući Ariadnu Vrljanović-Zhao (pod aliasom Realma), Mihajla Dragaša, Aulinx (Maya Jay), Milutina Vučkovića, Boška Šabazovića, ali i članove kao što su Lia Ştefănescu, Katarina Kurko, Andreea Vijulan i Amelia Mundy. Na disku 1 ovogodišnje Femiksete 9, Realma se našla sa pesmom “A Hint of Pink”.

Foto: Milica Staletović

Jasmina Todorović je tekstopisac i pevačica koja živi u Beogradu. Nakon što je deset godina radila u korporaciji, odlučila je da izađe iz kancelarije s namerom da izgradi drugačiji život. Ova muzičarka navodi da se tada pojavila muzika, kao oslonac iznutra. Teme koje su zastupljene u njenom stvaralaštvu jesu nesvesno, snovi i telo, a na Femikseti 9 imamo priliku da se sa njenom muzikom upoznamo putem numere “Zemlja diše” koja se našla i na disku 1 ove kompilacije.

Foto: Stefan Vacić

Xena je muzički bend koji čine Ana Konstatinović kao vokal, potom bubnjarista Vida Jovanović, dok su Petar Popović i Aleksa Lukić zaduženi za gitare. Ovaj sastav je prethodnih godina nastupao pod imenom The Muppets, a nastao je 2018. godine iz želje da se pokrene rock scena grada Jagodine, iz koje njegovi članovi i dolaze. Entuzijastična mlada ekipa uglavnom srednjoškolaca je svoj muzički rad do 2020. godine predstavljala kroz organizaciju i učešće na svirkama u gradskoj Gimnaziji, potom nastupima na Pedagoškom fakultetu, kao i sviranjem na Animator Festu. Povodom debi pesme Delirijum koja je nastala početkom februara ove godine, bend se prvi put potpisuje imenom Xena, a ovom numerom ušli su među 25 odabranih autora kompilacije Femixeta 9.

Katarina Tomić je završila osnovne studije etnomuzikologije i kompozicije, a trenutno je na doktorskim studijama kompozicije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Ona je osnivačica, muzički pedagog i koreograf muzičko-plesnog centra TheAcademy/Street Dance Academy od 2007. godine do danas. Iza sebe ima nekoliko nagrađivanih vokalnih i vokalno-instrumentalnih kompozicija.

Sanaj Tišma se muzikom bavi od srednje škole. Imala je alternativni all girl trio bend pod nazivom Sinapsa. Bend je postojao 4 godine i na gimnazijadi 2003 osvojile su 2 mesto u velikoj sali SKC-a. Posle pauze od skoro 7 godina vraća se muzici 2018 zvanično, trećim mestom u takmičenju BUNT sa pesmom “Kosmos”. Od tada svira i snima, nastupa uz gitaru ili ukulele.


Foto: Milica Mitra Cvetković

Nataleé je muzički sastav iz Beograda i njihova muzika predstavlja kombinaciju tradicionalnih instrumenata i modernog bita. Sastav čine: DJ: Branislav Dragović Bein; Bas gitara: Aleksandar Dervišević Derwah; Solo gitara: Nikola Burović; Back vokal i klavijatura: Luna Škopelja; Truba: Dušan Murišić i Ritam gitara i lead vokal: Natalija Rajković Nataleé. Specifični koncept live nastupa – “live loop performans” gde se izvodjačima daje mnogo više prostora za improvizaciju čini da ovaj sastav uvek zvuči sveže i drugačije. Liderka benda još od malena piše poeziju na maternjem jeziku, ali upoznavši se sa gitarom počinje da komponuje i peva. Krajem 2019. godine na sceni se pojavljuje kao kantautorka, ali ubrzo osniva svoj autorski bend Nataleé. Već nakon prvog live nastupa na kom su izveli pesmu “Brat” grupa dobija velike simpatije publike, a rečenica koja se prožimala medju ljudima je vezana za jedinstvenost i svežinu koju ovaj bend donosi na ovaj prostor.

Foto: Marija Antić

*Tekst pripremila Simona Kanjevac, učesnica FemixEdu muzičkog programa.