Novosti
05.04.2022. Vesti

Femix Fest / Izložba stripa “Vratiti svoje vr(ij)eme”

U nedelju, 17. aprila u 20h u Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograd biće otvorena kolektivna izložba strip autorki ,,Vratiti svoje vr(ij)eme”. Publika će na ovoj izložbi imati priliku da vidi radove autorki Danice Jevđović, Jane Adamović – Yana, Dragane Radanović i Ane Milojković na temu neplaćenog kućnog rada, majčinstva, rada van doma i nemogućeg balansiranja.

U Filmsku galeriju se ulazi iz Kolarčeve 6.

Posebno nam je drago što smo u mogućnosti da posetiocima i posetiteljkama festivala predstavimo stripove koje je napisala nagrađivana bosanska književnica Lejla Kalamujić, a ilustrovala Danica Jevđović, nastale u sklopu istraživanja Centra za ženske studije i Udruženja za kulturu i umjetnost CRVENA iz Sarajeva “Vratiti svoje vr(ij)eme: kampanja za ravnopravne navike u obavljanju kućnog rada među Milenijalkama i Zumerkama” i do sada dostupne jedino na internetu.

Radovi Jane Adamović – Yana, Dragane Radanović i Ane Milojković nadovezuju se i proširuju ovu temu iz njihovog ugla.

Na otvaranju će govoriti Zorana Đaković Miniti, pomoćnica direktora za program Kulturnog centra Beograda, Nađa Bobičić (Centar za ženske studije), Danica Jevđović, autorka stripova “Vratiti svoje vr(ij)eme”, i Jana Adamović, strip autorka.

Otvaranje izložbe i koktel predstavlja zatvaranje ovogodišnjeg programa Festivala. Izložba će biti otvorena do 30. aprila.

Otvaranje izložbe ćemo prenositi uživo na Instagram nalogu @projekat.femix.

autorke

Danica Jevđović

Danica Jevđović rođena je 1992. godine u Užicu. Osnovne studije slikarstva i master studije primenjenih umetnosti završila je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Trenutno završava doktorske studije na istoj Akademiji gde se bavi izučavanjem savremenih i alternativnih formi ilustracije i stripa. Član je UPIDIV-a. Učesnik više samostalnih i grupnih izložbi i projekata u zemlji i inostranstvu.

Jana Adamović – Yana

Strip autorka i ilustratorka. Stripove objavljuje u Srbiji, Hrvatskoj, Francuskoj, S.A.D.-u, Španiji, Nemačkoj… Ilustrovala je više knjiga za decu i odrasle. Autorka više edukativnih i kolektivnih izložbi (Francuski institut Srbije , Nova Festival). Aktivno se zalaže za veću vidljivost strip autorki. Tokom 2019. godine odlikovana je ordenom viteza reda Umetnosti i književnosti Republike Francuske. Živi i stvara u Beogradu.

Dragana Radanović

Dragana Radanović se aktivno bavi stripom u Briselu gde, uz pomoć stipendije Flamanskog naučnog fonda, radi doktorat na temu reprezentacije detinjstva u grafičkim narativima. Dobitnica je prve ukrštene umetničke rezidencije iz oblasti stripa između Francuske i Srbije, a svoje radove je izlagala u Srbiji, Francuskoj i Belgiji. Kombinuje akademski i praktičan rad na stripu a zanimaju je socijalne, feminističke i generalno teške teme.

Ana Milojković

Rođena u Beogradu, trenutno živi u Novom Sadu. Kao srednjoškolka i tokom fakulteta vikendom pohađa školu stripa “Đorđe Lobačev”, gde je upoznala većinu svojih sadašnjih prijatelja i kolega. U periodu od 2006. do 2011. bila je član organizacionog tima Međunarodnog salona stripa u Beogradu, ne prestajući da paralelno i izlaže radove na pomenutom salonu.

Objavljivala je kratke stripove za Emitor – glasilo društva ljubitelja fantastike “Lazar Komarčić”, zajedno sa scenaristom Milošem Petrikom. Zatim u internet magazinu “Veles” i fanzinu “Raketla”. Dva njena stripa našla su se u prvoj i osmoj knjizi kolektivnog francusko-srpskog izdanja “Linije Fronta” objavljenog u saradnji izdavačke kuće System Comics i Francuskog instituta u Srbiji. Godine 2018. njeni radovi su bili deo izložbe “Ona se budi / BD Egalite” koja je okupila pedeset autorki sa Balkana i Francuske. Poslednjih šest godina je deo gejming industrije, baveći se koncept artom i character dizajnom, ali strip i dalje ostaje njena prva ljubav.


Festival su podržali Rekonstrukcija ženski fond, Fond Mama Cash, Fond za nauku kroz projekat “Žensko liderstvo u muzici” FMU i FDU br. 6066876, Fond za mlade feministkinje FRIDA, Schüler Helfen Leben, Međunarodni fond za kulturnu raznolikost UNESCO kroz projekat “Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost” NKSS, kao i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Partneri Festivala su Kulturni centar Beograda, Ustanova kulture “Parobrod” i Centar za ženske studije.