Novosti
07.04.2022. Vesti

Femix Fest / Filmski program

Publika ovogodišnjeg Femix Festa imaće priliku da besplatno pogleda nagrađivane filmove sjajnih autorki u subotu 16. i nedelju 17. aprila.

Preporuku filmova za ovogodišnji Femix Fest pružila je Maša Seničić, filmska selektorka Festivala autorskog filma, scenaristkinja, teoretičarka filma i novih medija i pesnikinja, na čemu smo veoma zahvalne.

subota, 16. april, 17h / KC Grad

sestre

2021 / Scenaristkinja i režiserka: Dina Duma / 90′

Tinejdžerke Maja i Jana su nerazdvojne i sve rade zajedno. Svojeglava Jana obično vodi, a Maja je sledi. Jedne noći na žurki hvataju Elenu, najpopularniju devojku u školi, kako ima seksa sa Majinom dugotrajnom simpatijom. Jana ubeđuje Maju da objavi video-snimak i kada postane viralan, Elenin život je uništen. Zbog žestokog sukoba između tri devojke Maja želi da ode u policiju…

Film je prikazan u okviru glavnog takmičarskog programa ovogodišnjeg FEST-a.
Dina Duma je rođena 1991. godine u Skoplju, Severna Makedonija. Diplomirala je filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju 2014. godine, a 2016. pohađala je Berlinale Talents. Snimila je nekoliko kratkih filmova. Njen debitantski celovečernji igrani film Sestre (2021) premijerno je prikazan u takmičarskom programu East of the West na filmskom festivalu u Karlovim Varima.

Nedelja, 17. april, 17h / KC Grad

Severni pol

2021 / Scenaristkinja i režiserka: Marija Apčevska / 15′

Maglovito polje, gužva u svlačionici. Margo ne pripada ni jednom. Možda ako izgubi nevinost, konačno će naći svoje mesto.

Kratki film imao je svetsku premijeru u okviru zvanične selekcije festivala u Kanu, a prikazan je i u okviru programa Hrabri Balkan 27. Festivala autorskog filma.

Prirodni odabir

2018 / Scenaristkinja i režiserka: Aleta Rajič /10′

 

Žena-srna živa je skulptura, zarobljena u urbanim prostorima dosade i melanholije i u utopijskim muzejima gde radi. Zabavlja se tako što se pretvara da je ljudsko biće, ali samo u pozama: čisti, ispija kafu, puši, spava. Problemi nastaju kada se na njenoj glavi u obliku dva roga pojave znakovi životinjskog besa. Oči joj se susreću sa usamljenom Ženom koja pleše na kiši. Da li će iskoristiti životinjske moći koje jačaju i ljudske oči da susretne, izbori se i pleše ka svojoj pravoj prirodi – slobodi?

Aleta Rajič rođena je 1990. godine u Čapljini. Magistrirala je Engleski jezik i Povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Rad na animiranom crtanom filmu započela je još u osnovnoj školi u ‘Studiju Neum’, gdje je kao scenograf i animator radila na nekoliko filmova, te polazila brojne radionice animacije i edukativnih programa u njihovoj organizaciji. Posljednjih par godina bila je jedan od predavača u Školi animiranog crtanog filma (u Mostaru i u Neumu) čiji je osnivač njen otac, veteran animacije u BiH – Jurinko Rajič. „PRIRODNI ODABIR“ je njen drugi autorski film koji je u manje od godinu dana selektiran na preko 30 internacionalnih filmskih festivala (uključujući  svjetsku premijeru na Sarajevo Film Festivalu, zatim Annecy, Pula Film Festival, Monstra, Animafest itd.), te osvojio dvije nagrade za najbolju animaciju. Posljednjih devet godina Aleta je član organizacijskog tima neumskog Festivala animiranog filma NAFF, gdje trenutno aktivno sudjeluje u umjetničkoj direkciji.


Festival su podržali Rekonstrukcija Ženski fond, Fond Mama Cash, Fond za nauku kroz projekat ,,Žensko liderstvo u muzici” FMU i FDU br. 6066876, FRIDA Fond, Schüler Helfen Leben, Međunarodni fond za kulturnu raznolikost UNESCO kroz projekat ,,Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost”, kao i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Partneri Festivala su Kulturni centar Beograda, Ustanova kulture ,,Parobrod” i Centar za ženske studije.