Novosti
25.06.2019. Vesti

FEMINIST FIGHTER – BEFEM VOL.9

Deveto izdanje BeFem festivala održaće se 1. i 2. decembra u Kulturnom centru Grad (Braće Krsmanović 4). Ovogodišnje izdanje festivala nosi ime Feminist fighter jer kako same BeFemice kažu imaju nameru da okupe sve braniteljke i branioce ljudskih prava koji se suprotstavljaju „orbanizaciji i erdoganizaciji“ društva, rastućem uticaju ekstremno desnih organizacija, nacionalizmu i klasnoj podeljenosti ‒ jer jasno je: savezništvo konzervativnih tendencija krunisano je patrijarhalnim vrednostima koje uzrokuju izloženost žena sistemskom nasilju i diskriminaciji.

Dva dana programa nije dovoljno da ukažemo na sva važna pitanja, ali je dovoljno da izdvojimo nekoliko ključnih. Pored diskusije sa braniteljkama ljudskih prava iz postjugoslovenskog regiona, na BeFemu ćemo ove godine ukazati na rastući trend seksualnog uznemiravanja i nasilja, kao i na regresiju zakonskog okvira socijalne zaštite, koja se direktno prelama kroz diskriminaciju i lošiji život žena. Osim toga, ukazaćemo i na udar seksizma i rodnog nasilja, s kojim se suočavamo kroz istoriju, politiku, umetnost i popularnu kulturu, podvlačeći bitnu ulogu feminističkog pokreta u emancipaciji i raspakivanju institucionalnih mehanizama koji nasilje reprodukuju.

Kao i do sada, okupljene i okupljeni oko BeFem festivala moći će da posete i Femix corner i saznaju kome je namenjen Rok kamp za devojčice, koji su naši ciljevi i metodologije, kako su protekla prethodna dva izdanja Kampa, ali i koji su naši planovi za budući rad.
Femix je nedavno postao i deo Balkan Girl Power platforme koja podstiče mlade devojke na izražavanje kroz fotografiju. Ovaj projekat povezuje devojke iz Srbije zainteresovane i talentovane za fotografiju sa vršnjakinjama iz Makedonije, Albanije, Crne Gore i Kosova, u želji da doprinese razvoju ženske fotografske scene na Balkanu.

Kompletan program BeFem festivala možete preuzeti na njihovoj veb stranici , a mi vas pozivamo da se tokom prvog decembarskog vikenda družimo, uživamo, učimo i borimo!

Facebook event