Novosti
04.11.2021. Vesti

“Femikseta 9 iz dnevne sobe” na kanalu RTS 3: Intimna izvođenja kroz koja ćete upoznati i zavoleti neku novu muziku

Femikseta 9 iz dnevne sobe je projekat koji je nastao u okviru muzičkog dela Femix Festa koji je održan od 12. do 14. marta 2021. godine. U intimnoj i ušuškanoj atmosferi dnevne sobe, šest kantautorki i bendova predstavili su svoje kompozicije koje su se našle na novom izdanju Femiksete 9. U saradnji sa Radio Televizijom Srbije, ovaj program će biti emitovan i na kanalu RTS 3 u utorak 9. i sredu 10. novembra sa početkom u 20h, odnosno 19:25h.

Program će biti emitovan u dve epizode i to po rasporedu:

1. Prva epizoda (Katarina Tomić, Sanja Tišma i Natalee) biće emitovana u utorak, 9. novembra u 20h

2. Druga epizoda (Dea Džanković, Mish, Kontrapunk) biće emitovana u sredu, 10. novembra u 19:25h

Kroz program projekta Femikseta 9 iz dnevne sobe predstaviće se nekoliko kantautorki i izvođača koji će u intimnoj atmosferi dnevne sobe svoju muziku predstavili publici. U dve epizode, publika će imati priliku da upozna muziku Katarine Tomić, Sanje Tišme, sastava Nataleé, Dee Džanković, Petre Pelemiš (Mish) i sastava Kontrapunkt. U ulozi voditeljke programa našla se naša mlada glumica Maja Šuša.

U produkcijskom timu emisije “Femikseta 9 iz dnevne sobe” našle su se: Neda Mojsilović, Iva Masić, Olga Đurović (kamera), Katarina Kolar i Nikola Kuzmanović (snimanje zvuka), Mina Petrović (montaža), Milica Jevđenijević, Marijana Dujović, Nevena Prvulj i Jovana Dugonjić (organizacija) i Katarina Mitić Minić (producentkinja). Pesmu “Biram nas” koja je korišćena u uvodnoj i odjavnoj špici potpisuje Sanja Stevanov, koja je takođe ovogodišnja učesnica izdanja “Femikseta 9”.

Femikseta je godišnja kompilacija autorki, kantautorki i bendova iz Srbije sa prisutnim ženskim autorstvom. Kroz ovo izdanje od 2010. godine kolektiv Femix promoviše i podržava mlade kantautorke i muzičarke u našoj zemilji, a zanimljivost jeste da je Femikseta i jedina je kompilacija ovog tipa u regionu.

Na kompilaciji Femikseta 9, našle su se pesme sledećih autorki, kantautorki i bendova: Théa Woods (Teodora Skrobonja), Larisa, Sanja Stevanov, Realma (Ariadna Vrljanovic-Zhao), FilicX (Sara Filić), Katarina Rankovic aka Lady K, LELEE, Duda Buržujka, Sana Garić, Sanja Tišma, Majka Mara, Kvintet Tanguango, Dea Džanković, Jasmina Todrović, Gorica & The Grooveheadz, Vapaj, Yeti, Xena, Mish, Kontrapunkt, Weird Fishes, Maša Babić, Katarina Tomić, Nataleé i Lea Jevtić.

Žanrovski šarenolika – od repa, regea, metala, umetničke muzike, preko pop i rok numera, nova Femikseta 9 predstavlja pravo osveženje za domaću scenu. Na konkurs za ovogodišnje izdanje pristigao je rekordan broj prijava od kada se kompilacija objavljuje, što samo potvrđuje težinu zadatka selektorskog tima koji su činile  Ana Janković (Stray Dogg), Ana-Marija Cupin  (Repetitor), Milena Milutinović (Repetitor) i Katarina Mitić (Femix).

Za originalni dizajn ovogodišnjeg izdanja bila je zadužena dizajnerka Anđela Janković. Mastering izdanja potpisuje Marija Šumarac.

Izdanje Femiksete 9 podržao je Princ Claus fond za kulturu i razvoj, a rad FEMIX-a dugoročno podržavaju međunarodni fond Mama Cash i FRIDA Young Feminist Fund. Nova Femikseta ponovo se objavljuje u partnerstvu sa nezavisnom internacionalnom organizacijom Freemuse koja zagovara slobodu umetničkog izražavanja.