Novosti
22.06.2019. Vesti

CIKLUS ŠPANSKOG FILMA “ŽENSKI UGAO”

Od 10. do 12. marta će u Domu omladine biti prikazan ciklus španskog filma “ŽENSKI UGAO”, u saradnji sa Institutom Servantes, Delegacijom EU u Srbiji i EU Info Centrom.

PROGRAM:

10. mart u 18č
DIVLjA DECA

Španija, 2012.
Igrani film, 97 min.
Ne preporučuje se mlađima od 12 godina
Režija: Patrisija Fereira
Produkcija: Distinto Films, S.L. y Áralan Films, S.L.
Fotografija: Serhi Galjardo
Muzika: Pablo Servantes
Uloge: Marina Komas (Oki), Aleks Moner (Aleks), Albert Baro (Gabi), Aina Clotet (Hulija), Hose Luis Garsija Peres (Antonio), Montse Herman (Elisa), Fransesk Orelja (Anhel), Mark Rodriges (Visens), Klara Segura (Laura), Eduardo Velasko (Antonio), Ema Vilarasau (Žudi), uz specijalnu saradnju sa Anom Fernandes (Rosa).

Siže: Aleks, Oki i Gabi su troje neshvaćenih tinejdžera koji žive u velikom gradu. Za svoje roditelje, profesore i sebe same, oni su stranci. Šta bi se desilo kada bismo mogli da znamo o čemu misle i šta žele da rade? Njihova emotivna izolovanost, dosegnuvši krajnje granice, imaće neočekivane posledice koje će zaprepastiti društvo.

Nagrade: Festival u Malagi. Španski film 2012- Najbolji film, najbolji scenario, najbolj sporedni glumac, najbolja sporedna glumica. Festival španskog filma u Tuluzu 2012. – Najbolja muzika. Međunarodna smotra ženskog filma u Pamploni 2012. – Nagrada publike. Nagrada „Gaudi“ za najboljeg glumca (Aleks Moner).
http://youtu.be/-PBLtPYw_Yo

10. mart u 20č
POŠAST

Španija, 2013.
Dokumentarni film, 85 min.
Prigodan za sve uzraste
Režija: Neus Baljus
Produkcija: El Kinògraf, S.L. y Televisió de Catalunya, S.A.
Scenario: Neus Baljus
Fotografija: Dijego Dusel
Muzika: David Krespo Gariga
Uloge: Raul Molist, Marija Ros, Rosemari Abelja, Jurije Timbur, Maribel Marti

Siže: Naizgled nepovezane priče prožimaju se na periferiji Barselone: katalonski seljak, kome preti propast, Filipinka koja je tek stigla u zemlju, starica kojoj se bliže poslednji dani, prostitutka koja ima sve manje klijenata, mladić iz Moldavije koji se priprema za takmičenje u borbama slobodnim stilom, i pošast koja uništava pojla i žetve. Protagonisti filma (koji nisu glumci, već predstavljaju sebe same), uvideće kako im se sudbine sve više prožimaju kako leto odmiče. Nakon više od četiri godine rada sa ljudima iz ovog kraja, Baljus je ispričala ovu potresnu priču o životu koji kulja na periferiji velikih gradova, između njiva, autoputeva i industrijskih kompleksa.

Nagrade: Festival dokumentarnog filma Medimed – Nagrada „Ahmed Atija“ za dijalog između kultura, Nominacija: Nagrada Evropskog parlamenta „Lux“ 2013
https://vimeo.com/72810859

12. mart u 18č
15 GODINA I JEDAN DAN

Španija, 2013.
Igrani film, 96 min.
Ne preporučuje se mlađima od 12 godina.
Režija: Grasija Kereheta
Produkcija: Tornasol Films, S.A. y Castafiore Films, S.L.
Scenario: Grasija Kereheta, Antonio Santos Meresero
Fotografija: Huan Karlos Gomes
Muzika: Pablo Salinas Delgado
Uloge: Aron Piper (Jon), Maribel Verdu (Margo),
Tito Valverde (Maks), Belen Lopes (Inspektorka Aledo), Susi Sanćes, Boris Kukalon, Pau Poć, Sofija Mohamed

Siže: 15 godina i jedan dan govori o Jonu, buntovnom tinejdžeru, i njegovom dedi Maksu, penzionisanom vojnom licu koji živi u malom mestu na moru. Kada Jona izbace iz škole, Margo, njegova majka, odlučuje da ga pošalje podalje od društva, ne bi li ga Maks doveo u red. Neće mu biti lako. Jon voli da živi opasno, a penzionisani vojnik je čovek ustaljenih navika, koji je ušao u prijatan period života. Njih dvojica će morati da se suoče sa svojim ograničenjima i strahovima.

Nagrade: 16. Festival u Malagi. Španski film 2013 – Zlatna bisnaga za najbolji film, Srebrna bisnaga za najbolji scenario, najbolju muziku i Specijalna nagrada kritike. 86. dodela Oskara / Oskar 2014. – odabran da predstavlja Španiju u kategoriji za najbolji strani film.
https://vimeo.com/64386652

12. mart u 20č
UČITELjICE IZ DOBA ŠPANSKE REPUBLIKE

Španija, 2013.
Dokumentarni, 63 min.
Prigodan za sve uzraste
Režija: Pilar Peres Solano
Produkcija: Transit Producciones Audiovisuales
Scenario: Pilar Peres Solano
Fotografija: Isabel Ruis Ruis
Muzika: Karlos Salas Merino
Narator: Marta Bariuso

Siže: Učiteljice iz doba španske Republike bile su hrabre i posvećene žene koje su učestvovale u osvajanju prava žena i modernizaciji obrazovanja, koje se zasnivalo na principima javnih i demokratskih škola. Oslikavanjem života jedne od učiteljica iz toga doba i korišćenjem dosad neobjavljenih arhivskih fotografija, ovaj dokumentarni film otkriva izuzetno nasleđe koje su nam ostavile republikanske učiteljice i koje je očuvano do danas. Film se temelji na kazivanju istraživača i porodica, i pruža nam proliku da upoznamo istorijski trenutak u kom su živele ove žene i ulogu koju su imale u društvenom preobražaju Španije putem obrazovanja.

Nagrade: 28. dodela nagrada „Goja“, 2014: Najbolji dugometražni dokumentarni film.
http://youtu.be/7XA5eoSG6LU

Filmovi koje su režirale žene zauzimaju sigurno mesto na panorami španske kinematografije, uprkos činjenici da je još uvek primetan nesklad u prisustvu žena u umetničkim i tehničkim profesijama na filmu.

Prikazivanje najznačajnijih filmova španskih autorki je sastavni deo redovnog programa Instituta Servantes i odraz je želje da se istakne specifičnost ženske vizure u različitim oblastima španske fimske produkcije. Iz tog razloga, ovaj program obuhvata dva igrana filma i dva naslova koji istražuju izražajne mogućnosti dokumentarnog filma.

Španska filmska produkcija je poslednjih godina doživela drastičan pad koji se pripisuje prinudnom pregrupisanju njenih kreativnih i produktivnih sposobnosti usled kinematografske krize u savremenom društvu, a ujedno i krize u načinima finansiranja. U tom kontekstu, ženska produkcija pretrpela je jak udarac i broj godišnjih ostvarenja znatno je opao.

Španski film gradio je svoj identitet na razmeđi dva pola, između filmske industrije i nezavisne produkcije, koji je vremenom postao tesan. U ovim okvirima, kostumbrističke teme i priče o običnim ljudima, bile su mahom oblasti filma u kojima su stvarale žene, i u kojima su se, istorijski gledano, uvek osećale ugodno.

Ukoliko pogledamo špansku filmsku produkciju iz 2014. godine, od sto pedeset devet filmova registrovanih u Institutu za film (ICAA), samo su dvadeset dva realizovale žene reditelji. Primetno je da su iskusne rediteljke uspele da održe svoj kreativni profil. Neke od njih su se okrenule dokumentarnom filmu, što je dokaz odgovornosti koju je preuzeo ovaj žanr u prikazivanju svakodnevnih priča, što konvencionalnom filmu više ne uspeva. Tako su Ćus Gutijeres i Isijar Boljain režirale dokumentarne filmove („Sakromonte. Mudraci plemena” i „Na tuđoj zemlji”). Međutim, druge rediteljke iz te generacije takođe su stvarale filmove konvencionalne produkcije, poput Marije Ripolj (Rastrers de sandal), Terese Pelegri (Amor en su punto), Mersedes Gaspar (Huidos), ili Isabel Koišet (međunarodna produkcija Mi otro yo).

Ipak, kako bismo dobili celovitu sliku, neizbežno je osvrnuti se na uspon dokumentarnog filma. Nove rediteljke razvile su se kroz produkciju ovog žanra, u kojem se ističu društvena hronika ili dokumentarni filmovi o politici, posebno u katalonskim ostvarenjima.

Program „Ženski ugao“ predstavlja četiri ostvarenja koja oslikavaju raznovrsnost stvaralaštva ovih rediteljki. Obuhvata dva igrana filma i dva dokumentarna. Prva dva su ostvarenja već proslavljenih rediteljki koje se poigravaju dvema temama koje pozivaju na razmišljanje o svetu adolescenata i njihovim teškoćama pri socijalizaciji. Grasija Kereheta, u filmu „Petnaest godina i jedan dan“ govori o tinejdžeru kojeg majka šalje da živi sa dedom, kako bi ga izvukla iz njegovog okruženja i ponudila mu dedu kao uzor. Sa druge strane, Patrisija Fereira u svom filmu „Divlja deca“, ulazi u svet troje tinejdžera i u njihovo školsko okruženje, u kojem se reflektuju njihovi problemi u prilagođavanju na zahteve nastave, ali i na poteškoće u odnosu sa roditeljima.

Drugu grupu čine dva naslova koji su pravi primeri pluraliteta u trenutnoj produkciji dokumentarnih ostvarenja u Španiji. Sa istorijskim dokumentarnim filmom „Učiteljice iz doba španske Republike“, Pilar Lopes oživljava trud koji su, zarad obrazovanja i obnove, uložile mlade učiteljice u ovom periodu, u cilju unapređenja i modernizacije države koja se teško budila iz dubokog sna zaostalosti i širom rasprostranjene nepismenosti. Na kraju, „Pošast“ rediteljke Neus Baljus, predstavlja očigledan kreativni pečat, nazvan „ne-igranim“ filmom kroz isprepletane priče različitih, svakodnevnih likova, koji, na kraju, formiraju realan portret našeg savremenog društva.

Izvor: Dom omladine Beograda