Novosti
22.06.2019. Vesti

“BUĐENJE” ANE FAFULIĆ

Izložba crteža “Buđenje” Ane Fafulić biće otvorena u UK Parobrod od 28.2. do 7.3.

U potrazi za odgovorima i u želji za ličnim rastom, često otkrivajući nove sfere interesovanja, spoznajemo univerzalne zakone. Kao polazište za svoje likovno izražavanje Ana Fafulić se opredelila za simboličnost motiva kao što su stepenice, merdevine, grad koji se razgrađuje, ruši u korist nekog novog, boljeg sveta. Svi oni su negde očigledni a negde ušuškani i skriveni. Naime, određenim kadriranjem pomenutih motiva, Ana stvara sopstveni izraz u slikanju gde iz svetlosti koja je dominantna izranja crtež. Život doživljava na način kojim se izražava. Likovnim vokabularom predstavlja irealnu svetlost transponovanu u izražajne forme modernog senzibiliteta. U njoj, kao i u svakome od nas, duboko je ukorenjeno verovanje u psihičku slobodu i svojevoljnost.

Pomisao koja umetniku dolazi na um pretapa se u boju i pomalo svesno, delimično nesvesno i spontano pusta dušu da govori jezikom boja, plohi, linija i oblika, gradeći kompoziciju koja je pomalo nadrealistička, postkubisticka, apstraktna, sa elementima konstruktivizma i futurizma.

Gradeći crtež sloj po sloj, Ana pokušava papir da natopi bojom, linijama i osećanjima stvarajući jednu punoću u kojoj vlada vise dimenzija spojenih u jednu celinu. Motivi bivaju ohumanjeni i oplemenjeni, ponegde potisnuti. Ostaje samo asocijacija na njih pored koje je dovoljno prostora za igru.

Mentalno buđenje svih ljudi na svetu je neophodno da bi se stvorio jedan bolji, svetliji i lepši svet.

Ana Fafulić rođena je 25. 03. 1984. godine u Loznici. 2008. godine zavrsila je Akademiju umetnosti – odsek SLIKARSTVO u klasi prof. Jovana Rakidžica. Nosilac je više nagrada za likovno izražavanje kao i učešće na izložbama nakon žiriranja radova.

Izvor: Urban Bug