Novosti
24.06.2019. Vesti

BLASFEM – PRVI BANJALUČKI FEMINISTIČKI FESTIVAL

BLASFEM je prvi banjalučki feministički festival , a održaće se u Banjalučkom socijalnom centru (BASOC-u) 2. i 3. juna 2017 godine. Festival  ima za cilj da promoviše ženska prava, da podigne svest o problemima i izazovima, te da progovori o feminizmu transgeneracijski, transistorijski i regionalno.

Ove godine u fokusu su teme poput migracija, položaja radnica, majčinstva na poluperiferiji u neoliberalnom kapitalizmu, ženskog pisanjai slično. Cilj je da se ukaže na to da žene mogu biti solidarne i raditi i stvarati zajedno kako bi poboljšale svoj položaj u društvu, bez obzira na etničku pripadnost, klasu ili seksualnu orijentaciju.

Festival ima bogat kulturno-zabavni program sa otvorenim razgovorima, panelima, performansima, izložbama, radionicama i koncertima. Na Blasfem, pored ekipe iz Banjaluke, dolaze gošće iz Sarajeva, Beograda, Niša, Zrenjanina, Zagreba, Novog Sada, Tuzle, Prijedora, Ljubljane…

Danijela Majstorović, univerzitetska profesorica i jedna od organizatorica BLASFEM-a, rekla je da je ovaj festival nastao kao banjalučki odgovor na ono što se dešava u regionu i šire kada su u pitanju reproduktivna prava, žensko pisanje, kao i feminističke borbe koje se dešavaju na terenu.

U okviru programa festivala biće predstavljen rad koordinatorke Femixa Tatjane Nikolić „Rodni odnosi na alternativnoj muzičkoj sceni Srbije i regiona” i prvo izdanje Rok kampa za devojčice.

Pogledajte program festivala:

Prvi dan, 2. jun 2017.

17.00 Otvaranje festivala “BLASFEM 2017 –O feminizmu transgeneracijski, transistorijski, regionalno, lijevo, udruženo”

17.10 Otvaranje izložbe o narodnoj heroini Vahidi Maglajlić autora/ki Arijane Forić Kurtović i Enesa Kurtovića (Sanski Most) na kojoj će se, pored drugih eksponata, premijerno biti izloženi i radovi Nemanje Čađe, Igora Sovilja, Danijele Baljak, Asima Đelilovića i grupe ŠKART.

18.00-20.00 Otvoreni razgovori: “Kome i zašto pišemo i šta čitamo?: Blogerke, kolumnistkinje, novinarke, spisateljice”

Učesnice: Gordana Katana Oslobođenje i BH Dani (Banja Luka), Brankica Raković Portal LOLA (Banja Luka), Dijana Gajić aka Catrin Noise (Banja Luka), Maja Isović Dobrijević Portal BUKA (Banja Luka), Barbara Matejčić slobodna novinarka (Zagreb), Marina Veličković blogerka Krajnje neuračunjljive (Sarajevo), Tanja Stupar Trifunović spisateljica (Banja Luka), Dijala Hasanbegović pjesnikinja (Sarajevo), Marija Ratković online/offline autorka (Beograd)

20.00-21.00 Promocija zbirke pjesama Dijale Hasanbegović Neće biti djece za rat, uvodničarka Tanja Stupar Trifunović

21.00-22.00 Večera

22.00 Lana Zdravković (Kitch) (Ljubljana), performans Izbjeglica

22:45 DJ duo Psychos (Banja Luka)

Drugi dan, 3. jun 2017.

10.00-12.00 (Mamurni) feministički doručak

12.00-14.00 Panel “Materinstvo na evropskoj poluperiferiji u doba neoliberalnog kapitalizma: žena, majka, kraljica, direktorica svemira”

Učesnice: Dražana Lepir aktivistkinja Oštra nula (Banja Luka), Vanessa Vasić Janeković domaćica/prostitutka/prekarna radnica/nezaposlena spremačica (London), Tanja Marković psihologinja Savez antifašista Beograd, Morana Trenta feministička anarhokomunistkinja (Zagreb), Marija Papić Đurić feministkinja, antifašistkinja, arhitektica i predsjednica organizacije PAOR (Zrenjanin), Dragana Dardić aktivistkinja Helsinški parlament građana (Banja Luka), Aleksandra Petrić izvršna direktorica Fondacije Udružene žene (Banja Luka), članice Udruženja građana DRIP (Djeca, roditelji i porodilje)

14.00-14.30 Predavanje ArtEquality sa Dorone Paris (Dublin) i Sylviom Hinz (Berlin) “Umjetnost kao aktivistički pokret” – predavanje o performansu s fokusom na feministički aktivizam koji umjetnost koristi kao alatku (na engleskom jeziku).

14:40 Paralelne sesije: radionica sa ArtEquality “Kako naći svoj glas”

14:40 Paralelne sesije: promocija Rok kampa za djevojčice i priručnika Rodni odnosi na alternativnoj muzičkoj sceni Srbije i regiona – Tatjana Nikolić, Femix (Beograd)

15:20 Projekcija filma Milice Batričević i Nataše Niškanović, BeFem (Beograd): Ko ima pravo na najlon čarape?

16.00-17.00 Performans Kia i Kosmogina (Beograd) U materinu!
Performans U materinu! bavi se temom izdaje i ucjene, ličnim iskustvom eksploatacije zasnovane na rodnim ulogama. Rad sadrži dvije priče koje se izvode verbalno i tjelesno. Prva se bavi pitanjem ženskog neplaćenog rada i nedostatkom solidarnosti muških članova porodice, dok druga tematizuje seksualne ucjene muškaraca u odnosu na žene, kao i pritisak kom smo podvgnute pri donošenju važnih odluka. Proces rada se temelji na brehtovskim poimanju teatra i njegovim Poučnim komadima, kao i na (ne)profesionalizmu, jednakosti i autodidaktizmu, u traganju za novim odnosima u polju rada, umjetničke proizvodnje i proizvodnje uopšte

17.00-18.00 Ručak i “zeleni razgovori” sa Majom Vasić (Novi Sad)

18.00-20.00 Panel “Radnica danas: feminističke borbe i utopije”

Učesnice: Adriana Zaharijević filozofkinja (Beograd), Jasmina Husanović filozofkinja i radnica u kulturi (Tuzla), Goran Zorić aktivista UG Kvart (Prijedor), Gorana Mlinarević aktivistkinja (Sarajevo), Jelena Milinović dr rodnih studija (Banja Luka)

22.00 DKC Incel, koncert bendova “Mama mora da se sluša” i “Srbi”