Novosti
24.06.2019. Vesti

AKTUELNO: OD 10. DO 16. APRILA

TRIBINE
utorak 11.04.2017. 

Strategija razvoja kulture – ženski glasovi
Dom kulture Studentski grad, Beograd // 18h

“U Domu kulture Studentski grad u utorak, 11. aprila od 18 časova održaće se razgovor o rodnoj ravnopravnosti u kulturnoj politici i položaju ženskog stvaralaštva i rodne pespektive u novoj strategiji kulturnog razvoja koja je u procesu izrade.
Šta su to i ko su ženski glasovi, kao i kakve su mogućnosti njihovog učešća u izradi Strategije razvoja kulture Srbije biće jedna od tema razgovora. Svaka gošća govoriće o specifičnoj oblasti kulture.”

MUZIKA

četvrtak 13.04.2017. 

Vibrator u rikverc 
Rokanje, Beograd // 20h

„Vibrator u rikverc ultimativni female rokenrol bend čiji muzički koreni polaze od ranih Ramones-a i završavaju se sa savremenom japanskom underground scenom: Pizzicato Five, Gito Gito Hustler, Go!Go! 7188… Njihov nastup je provokativan, silovit i zavodljiv. Ne dozvolite da vas izgled prevari: najslađi mačići imaju najoštrije kandže i mogu da stanu na crtu svakom bendu. Pank je danas potreban društvu više nego ikad, metak u podsvest Sistema a Vibrator u rikverc drže prst na obaraču. BANG!BANG!“

subota 15.04.2017. 

Jenner – promocija albuma “To Live is to Suffer”
Elektropionir, Beograd // 21h

“U subotu, 15.4.2017. od 21h, u klubu Elektropionir (Cetinjska 15, Beograd), održaće se koncert grupe Jennerna kom će biti izveden album “To Live is to Suffer” u celosti, a kao podrška nastupiće bend Superhammer iz Inđije, kao i Steel Hornet iz Kragujevca!
Karte se kupuju na ulazu u klub, u iznosu od 250 dinara.
Satnica:
Superhammer 21:00 – 21:30
Steel Hornet 21:45 – 22:30
Jenner – 22:45 – 23:45”

FILM

utorak 11.04.2017. 

Male smrti – Dokumentarni projekat Mireje Salares
Studentski kulturni centar, Beograd

„Film je baziran na intervjuima koji ona ponekad projektuje i u okviru njenih instalacija, uz dodatne govorne programe. „Male smrti“, direktan prevod izraza koji se koristi za orgazme, naziv je ovog dokumentarca rađenog od 2006. do 2009. godine kroz razgovore sa trideset žena iz različitih oblasti u Meksiku. U kadru se izmenjuju žene različitog životnog doba, profesije, ekonomskog, društvenog i profesionalnog statusa, te i seksualnog i političkog opredeljenja, kako pričaju o telu kao medijumu uticaja i mestu borbe protiv uticaja ideoloških, kulturnih i religioznih mehanizama. Iako govore uglavnom iz ličnih perspektiva, i sasvim razumljivim jezikom, one gledaoca polako uvode u mnoštvo veoma složenih pitanja o odnosu privatnog i javnog, intimnog i društvenog konteksta.“

IZLOŽBE

utorak 11.04.2017. 

Izložba „Igralište // autorke: Magdalena Miočinović Andrić, Dragana Stanković, Beata Roštoš
Parobrod, Beograd // otvaranje: 19h

“Izložba ‘Igralište’ je projekat koji spaja tri umetnice – vajarke: Magdalenu Miočinović Andrić i Draganu Stanković iz Srbije i Beatu Roštaš iz Mađarske. Koncept postavke je zamišljen kao njihova ilustrovana korespodencija, dok je sam sadržaj izložbe zasnovan na analizi i ličnim interpretacijama životnih ciklusa i različitih uloga u njima, pri čemu je život posmatran kao svojevrsno igralište. Svaka od ove tri umetnice, na svoj način, vođena sopstvenom poetikom, učestvuje u sklapanju zajedničke figurativne hronike koja beleži dragocene momente ličnog iskustva transponovane u univerzalne teme igre, roditeljstva, detinjstva, promene. “

sreda 12.04.2017. 

Kroz vodu // Ivana Živić
Dvorac Eđešeg, Novi Sad // otvaranje: 19h

izložba je otvorena do 24. aprila 

“Izložba ‘Kroz vodu’ je druga u nizu izložbi u okviru projekta Kulturno nasleđe i savremena umetnost u dvorcu Eđšeg, Novi Sad. Idejnu osnovu navedenog projekta predstavlja odnos savremene umetnosti i kulturne baštine sa fokusom na reakciji umetnika na zadati prostor. Način na koji umetnik po pozivu kustosa, svojom intervencijom uobličava prostornu atmosferu i daje specifično značenje trenutku u savremenoj umetnosti, daje proizvod Site specific umetnosti nastao kao jedinstvena relacija kustosa, umetnika i prostora.”

░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░

(Dis)funkcionalne propozicije // Umetnička grupa Bodies at Work (Maja Bekan & Angela Serino)
Remont, Beograd

izložba je otvorena do 13. aprila 

„“Bodies at Work” (Tela na poslu) je istraživački, saradnički projekat Maje Bekan i Angele Serino koji ispituje i artikuliše pitanje o vrsti “posla-ova” umetnika i radnika u kulturi. Kakva je njihova veza sa vremenom i prostorom, kako i za koga rade, kako balansiraju privatni, društveni i profesionalni život i koje su prednosti i zamke takvih okolnosti?“

Zb(i)rka snova // Tea Jurišić
Ulična galerija, Beograd

izložba je otvorena do 20. aprila 

“Određeni snovi su, prema njenim navodima, bili toliko intenzivni i impresivni nadražaji da je mislila o njima danima. Najintenzivnija i najneverovatnija iskustva sna imala je u slučajevima kada je isti motiv u snu delila sa osobom pored sebe – isti motiv u isto vreme, ali u različitim ulogama. Takođe, događalo se da joj se san ili noćna mora prekine buđenjem i sledeće noći nastavi, kao nekakva bizarna serija u nastavcima.”

Izložba kolaža, crteža, objekata i video radova “Matine program” // Šejma Fere
Platoneum galerija, Novi Sad

izložba je otvorena do 24. aprila 

“ ‘Matine program, termin od 9 do 19 časova, mesto zbivanja – bioskop… ili galerija. Prekida se sa tradicionalnim vremenom i kroz mrežu odnosa likova i predmeta, subvertiraju upisana i konstruisana značenja, rodne interpretacije i iskustvo realnog. Stvara se prostor privida koji razobličava iluzornost stvarnog sveta’ Postavka predstavlja izbor radova nastalih u poslednjih 13 godina.”