Novosti
22.06.2019. Vesti

Izložba fotografija Nataše Šarkić “Radnički garderober: javno-privatni prostor“ biće otvorena u ponedeljak, 23. marta od 20h u Ustanovi kulture Parobrod, i trajaće do 31. marta.

Izložba fotografija garderobera radnika železnice pronađenih u madridskom hangaru napuštenom sredinom prošlog veka.

Zaviriti u ove, decenijama netaknute garderobere, predstavljaju nešto nalik na arheološko istraživanje, a raznovrsnost sadržaja izlepljenih po njima – od političkih parola do erotskih fotografija – nam može reći mnogo toga o životima onih koji su ih koristili.

„… ja bih joj namignuo u odgovor i sišao niz stepenice u hodnik do svog ormarića, koji sam konačno dobio kad je neko dao otkaz. Silno sam se radovao sopstvenom ormariću. Kao da mi je pružao nekakvo dostojanstvo.“
Per Petešun, „Kleta reko vremena“

Garderober, kaseta ili ormarić je objekat na koji najčešće nailazimo u kolektivima – kasarnama, fakultetima i fabrikama. Poput kabine kamiona ili majstorske radionice, garderoberi su primer javno-privatnog prostora. Naime, iako ne pripada onom koji se njime služi (već mu je samo dat na korišćenje) usled svakodnevne upotrebe korisnik počinje da ih doživljava kao nešto svoje, te se tako javlja potreba da ih na neki način obeleži ispisivanjem natpisa, lepljenjem fotografija, nalepnica ili novinskih članaka. Na taj način garderober prestaje da bude samo jedan u moru istih garderobera i postaje nešto lično, izdvojeno, različito od ostalih.

Fotografije su nastale u hangaru za opravku vozova napuštenom sredinom prošlog veka. Iako derutan, prostor je neverovatno očuvan, kao zamrznut u vremenu. Posebnu pažnju privlače garderoberi u kojima su još uvek mogu naći nalepljene fotografije, pamfleti i golišave lepotice.
Ko su bili ti ljudi? Kako je izgledala njihova svekodnevica? U kojoj meri su se razlikovali od današnjih radnika?

Ova izložba predstavlja priliku da zavirimo u njihov javno-privatni prostor i da saznamo ponešto o životu španskih radnika za vreme diktature.

Fotografije su nastale u Madridu, septembar – oktobar 2013.

FB EVENT