Novosti
10.08.2019. Vesti

DELEGACIJA ROK KAMPA ZA DEVOJČICE NA ISLANDU

Rok kamp za devojčice, jedini u ovom delu Evrope od samog početka teži ka umrežavanju sa drugim evropskim i svetskim kampovima. Prošle godine naše organizatorke su imale priliku da posete prvi zajednički evropski kamp koji je bio održan u Berlinu, a nakon toga i da organizuju prvu zajedničku konferenciju u Beogradu. Ove godine, naše oganizatorke Selena Simić, Maša Peruničić i Tamara Kojić zajedno sa devočicama Minom Radivojević iz Knjaževca, Viktorijom Milošević iz Smedereva, Milicom Đurić i Anđelom Memet Iz Beograda, koje su učestvovale na prvom Rok kampu za devočjice 2017. godine na Avali, čine delegaciju koja se trenutno nalazi na Islandu povodom projekta Music Empowerment Mobility and Exchange, koji organizuje Stelpur Rokka! – Rok kamp za žene sa Islanda. Čitav projekat finansira Erasmus Plus program za mlade Evropske unije.

Music Empowerment Mobility and Exchange se održava od 5. do 12. avgusta na Islandu. Selena Simić radi zajedno sa mentorskim timom, Maša Peruničić će biti zadužena za organizaciju, dok će Tamara Kojić držati muzičke radionice. Završni koncert je zakazan za 10. avgust, a kao i na našem ovogodišnjem kampu, 8 bendova će izvesti svoje autorske pesme.

Važno je pomenuti da se filmska ekipa filma „Devojčice rokaju”, autorke Mine Petrović, u produkciji „Akcija produkcije” (a u partnrstvu sa Rok kampom za devojčice) trenutno nalazi sa našom delegacijom na Islandu, s obzirom da su Viktorija i Selena važne ličnosti u dokumentarnom filmu koji snimaju.

Evropski kampovi imaju odličnu praksu da kroz svoje projekte uče devojčice i mlade žene kako da promovišu svoju muziku, tako da će učesnice na primeru projekta i završnog koncerta na Islandu, imati priliku da nauče kako da šire informacije o bendovima i muzici, ali i kako da komuniciraju neseksitički i sa puno predrasuda, što predstavlja važan segment na muzičkoj sceni (media track).

Na ovogodišnjem Music Empowerment Mobility and Exchange ukupno ima oko 100 učesnica iz zajednice evropskih kampova iz 10 zemalja i 12 kampova – 60 muzičarki i još oko 30ak organizatorki, voditelja grupa i media tracka.

Ovogodišnje učesnice su: MEME Vol. 2 is led by: Stelpur Rokka (Iceland), in partnership with sending organisations: ATEM (Germany), OPA / Femix (Serbia), Fundacja Pozytywnych Zmian and Stowarzyszenie Kobieca Transsmisja (Poland), Girls Rock Dublin (Ireland), Girls Rock London (UK), Girls Rock! Finland and Rock Donna (Finland), JM / LOUD (Norway), Pink Noise (Austria) and Popkollo (Sweden).

Islanđanke su jako ljubazne i gostoprimljive, i dosta toga možemo da naučimo od njih, tako da nam je jako drago što nam se ukazala prilika da budemo deo njihovog ovogodišnjeg projekta i jedva čekamo da od naše delegacije čujemo kompletne utiske po povratku.