Femix.FM


Femix Tube

reportaža sa festivala ženskog stvaralaštva Femix Fest 4.0 u Kulturnom centru BIGZ 13. i 14. decembra 2013.

najavni klip za Femix Fest 2013

razgovor sa finalistkinjama FameLab takmičenja za 2013. godinu

Još klipova »

Diktafon

MLADE MUZIČARKE REGIONA NA BRITANSKIM PLEJLISTAMA
MLADE MUZIČARKE REGIONA NA BRITANSKIM PLEJLISTAMA

U poslednje vreme aktivistkinje inicijative za afirmaciju ženskog stvaralaštva FEMIX su se aktivnije bavile međunarodnom promocijom domaćih mladih muzičarki, gledajući na to kao na dodatni vetar u leđa perspektivnim i talentovanim devojkama sa prostora bivše Jugoslavije koje se autorski bave muzikom.

ceo intervju »

Arhiva intervjua »

16 DANA AKTIVIZMA

2/12/2014
16 DANA AKTIVIZMA

16 dana aktivizma je globalna, svetska kampanja koja obuhvata obeležavanje 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv AIDS-a, 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 6. decembra, Godišnjicu Montrealskog masakra i 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

Ovde možete videti spisak planiranih akcija u Srbiji, koji stalno dopunjujemo, a ako smo nešto propustili, pišite nam na femixinfo@gmail.com .

VIŠE GRADOVA

25.11. Pančevo, Niš, Pirot, Vranje, Sombor, Irig, Zrenjanin, Kruševac, Ivanjica, Kragujevac, Beograd (Vračar)

Centar E8 prvi dan kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" obeležava na ulicama gradova u Srbiji akcijama "chalk walk", u kojima mladi na prometnoj lokaciji kredama u boji ispisuju poruke i slogane, koji su fokusirani na borbu protiv nasilja nad ženama.

10.12. Pančevo, Niš, Pirot, Vranje, Sombor, Irig, Zrenjanin, Kruševac, Ivanjica, Kragujevac, Beograd (Vračar)

Centar E8 organizuje ulične akcije, promociju i potpisivanje "Deklaracije Pravih muškaraca protiv nasilja dan ženama".

25.11. Ulična akcija pod nazivom "Moje telo je moj izbor i moja sloboda - stop seksualnom nasilju nad devojkama" organizuje se istovremeno u nekoliko gradova regiona (CURE Fondacija, Sarajevo, BiH; Krizen Centar "Nadez", Skopje, Makedonija; Gruaja Tek Gruaja Shkoder, Albania; Centar za ljudska prava Podgorica, Crna Gora; Centar za devojke Niš, Srbija i Alternativni centar za devojke, Kruševac) kao zajednička akcija Regionalne mreže mladih feministkinja.

BEOGRAD

KONFERENCIJA ZA NOVINAR(K)E O ZNAČAJU SOS TELEFONA ZA ŽENE KOJE SU PREŽIVELE NASILJE

24.11. O značaju specijalizovane usluge SOS telefona za žene koje su preživele muško nasilje govoriće: Nada Đuričković - Romski centar za žene i decu Daje, Jasmina Nikolić – Viktimološko društvo Srbije, Lepojka Čarević Mitanovska - ...Iz kruga Beograd - organizacija za zaštitu prava i podršku ženama sa invaliditetom, Ivana Radović – ASTRA, Kosana Beker – Pomoćnica Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, Lejla Ruždić Trifunović – Koordinatorka kancelarije za pružanje pravne pomoći, Gradska opština Zvezdara, predstavnica UNDP i druge.

Iako će se država i ove godine uključiti u kampanju 16 dana aktivizma i pozvati na suprostavljanje muškom nasilju prema ženama, specijalizovana usluga za podršku ženama i dalje će ostati briga ženskih nevladinih organizacija. Tim povodom, zahteva se od jedinica lokalne samouprave da pokažu brigu za sve žene koje žive u nasilju i uključe SOS telefon za žene koje su preživele muško nasilje u odluke i budžete jedinica lokalne samouprave.

ULIČNA AKCIJA

25.11. Mreža "Žene protiv nasilja" poziva nas da potpišemo zastavu solidarnosti sa ženama koje su preživele muško nasilje, na Trgu republike u 14h.

“Nismo same i nismo krive. Krivica je nasilnikova.
Verujem u nas i znam da izlaz uvek postoji, da smo mi - sopstveno svetlo u tunelu.
Uzmimo sebe za ruku i povedimo u slobodu.”

LJUBAV=RAVNOPRAVNOST: PREVENCIJA NASILJA U ADOLESCENTSKIM VEZAMA

25.11. Centar za edukaciju i savetovanje Katalista organizovaće interaktivno predavanje za učenice i učenike završnih razreda VII beogradske gimnazije na kome će moći da između ostalog saznaju kako da prepoznaju prve znake nasilja u vezi i kako da pomognu osobi koja doživljava nasilje, a 10. decembra će zajedno sa učesnicama i učesnicima ovog predavanja organizovati uličnu akciju ispred Opštine Zvezdara. Aktivnosti su podržane od strane Opštine Zvezdara.

SESTRE TO RADE NAJBOLJE 3

25.11. Rekonstrukcija Ženski fond u akciji SESTRE TO RADE NAJBOLJE 3 ima ideju da predstavi rad ženskih grupa koje se godinama bore protiv nasilja nad ženama.

Ovaj put akcijom SESTRE TO RADE NAJBOLJE žele da nas pozovu da konkretno pomognemo ženi koja se zove Milica Đorđević iz Mladenovca, samohrana majka dvoje odrasle dece. Pobegavši od nasilnog muža Milica se sakrila u nekoj radničkoj baraci koja je izgorela. Sada je u staroj kući bez kanalizacije i bez krova. Posebnu teškoću trpi što ne može da pomogne ćerki koja ima rak na obe dojke. Lekari su odbili operaciju jer je zahvaćen veliki deo i pluća. Sakupljamo novac za krov na kući.

Ponesite novac da pijete piće i da donirate u kutiju!

DODELA NAGRADE ZA "PRAVOG MUŠKARCA GODINE"

25.11. Centar E8 organizuje dodelu nagrade za Pravog muškarca godine. Nagrada "Pravi muškarac" se dodeljuje sa idejom da dobitnici nagrade budu javne ličnosti kao modeli ponašanja i pozitivni primeri muškosti za mladiće i dečake. Muškarci, kao očevi, prijatelji, donosioci odluka, lideri, imaju značajnu ulogu u borbi protiv nasilja i svojim angažovanjem u društvu bi trebalo da postanu uzor mladim ljudima. Nagrada se dodeljuje pojedincu koji se svojim delovanjem zalaže za afirmaciju principa ljudskih prava, demokratije, rodne ranopravnosti, tolerancije, humanosti i nenasilja.

OKRUGLI STO ROMSKE ŽENSKE ORGANIZACIJE "DAJE"

27.11. U okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" Romska ženska organizacija "Daje" organizuje okrugli sto sa opštim i specijalizovanim pružaocima usluga na lokalnom nivou.

“SOS UŽIVO”

3.12. U okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" organizacija "Zajedno zajedno" i Kancelarija za ravnopravnost polova GO Vračar organizuju javni događaj posvećen prezentaciji načina delovanja institucija i organizacija u prevenciji i reagovanju na slučajeve nasilja prema ženama.

Događaj podrazumeva „izmeštanje“ postojećih servisa organizacija i institucija na jedan dan u javni prostor i okruženje gde će javnost imati uvid u to kako njihove usluge funkcionišu u praksi. Svaka od organizacija i institucija će u okviru predviđenog vremena predstaviti način na koji se bavi ovim problemom – karakterističan primer problema i rešenja sa kojim se najčešće susreće u praksi. Sa druge strane, treba imati u vidu da je na nasilje prema ženama potreban integrisan odgovor zajednice i društva, pa je ovo prilika da se se pored slike o specijalizovanim uslugama namenjenih isključivo ženama žrtvama nasilja, dobije i predstava o tome na koji način se one/njihovi problemi tretiraju ili mogu tretirati u okviru opštih servisa koji su namenjeni svim građanima/kama.

OKRUGLI STO ORGANIZACIJE IZ KRUGA

4.12. U okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" organizacija "...Iz kruga" organizuje okrugli sto sa opštim i specijalizovanim pružaocima usluga na lokalnom nivou sa fokusom na žene sa invaliditetom.

OKRUGLI STO "BEZBEDNOST ŽENA - ODGOVORNOST LOKALNE ZAJEDNICE"

8.12. Udruženje žena Peščanik će organizovati Okrugli sto "Bezbednost žena - odgovornost lokalne zajednice", na kome će govoriti predstavnici/ce Ministarstva za rad i socijalnu politiku, Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova AP Vojvodina, Autonomnog ženskog centra i tima SOS telefona Udruženja žena Peščanik. Okrugli sto je posvećen primeni Konvencije SE o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i obavezama lokalnih samouprava.

PIROT

16 DANA AKTIVIZMA U BORBI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Žene juga pozivaju nas na filmske projekcije sa moderiranom diskusijom u okviru 16 dana aktivizma:

25. 11. 2014. - "Bez nasilja, molim" - snimak performansa koji su Žene juga realizovale u saradnji sa Aleksandar Radulovic i polaznicima Škole glume pirotskog Narodnog pozorišta u okviru obeležavanja 16 dana aktivizma 2010. godine.
01. 12. 2014. - Before nights falls - dugometražni igrani film o stigmatizaciji osoba obolelih od AIDS-a
03. 12. 2014. - "Roza Mojsovska" - film o ženi koja se umetnošću i vedrinom duha bori protiv invaliditeta
06. 12. 2014. - Dramatizacija Montrealskog masakra iz 1989. kada je 25. godišnjak ubio 14 studentkinja tehnike na Univerzitetu u Montrealu, verujući da su one krive što nije primljen na studije mašinstva u tom gradu.
10. 12. 2014. - "Transamerica" - dugometražni igrani film o transrodnoj ženi koja sa sinom kreće na putovanje kroz Ameriku.

Sve projekcije počinju u 18h, ulaz je besplatan.

NIŠ

KAMPANJA 16 DANA AKTIVIZMA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA "AKTIVNE U BORBI PROTIV NASILJA NAD DEVOJKAMA/ŽENAMA”

Aktivistinje “Centra za devojke” će i 2014. aktivno učestvovati u kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, pod nazivom “AKTIVNE U BORBI PROTIV NASILJA NAD DEVOJKAMA/ŽENAMA.” Aktivnosti “Centra za devojke“ će se održati uz podršku i saradnju: Media centra Niš, Komisije za rodnu ravnopravnost i jednake mogućnosti, Super Radia Niš, SKC-a.

24.11. u 10.30h pres konferencija povodom akcije “AKTIVNE U BORBI PROTIV NASILJA NAD DEVOJKAMA/ŽENAMA” u okviru kampanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.

25.11. u 12h okrugli sto “Zajedno u borbi protiv nasilja nad ženama i devojkama” sa predstavnicima lokalnih institucija (Mup, Centar za socijalni rad, Sigurna kuća, NGO, škole), sa ciljem unapređenja saradnje aktera, koji se bave prevencijim nasilja nad ženama u Nišu.

26.11. u 12h zajednička ulična akcija Regionalne Mreže Mladih Feministkinja, pod nazivom "Moje telo je moj izbor i moja sloboda," STOP SEKSUALNOM NASILJU NAD DEVOJKAMA RMMF. Akcija će trajati sat vremena, a biće organizovana u isto vreme u sledećim gradovima u region: CURE Fondacija Sarajevo, BiH; Krizen Centar "Nadez", Skopje, Makedonija; Gruaja Tek Gruaja Shkoder, Albania; Centar za ljudska prava Podgorica, Crna Gora; Alternativni centar za devojke Kruševac, Srbija; Centar za devojke Niš, Srbija, ispred PC Kalča, između Telenor poslovnice i ulaza u Kazandžijsko sokače.

27.11. u 17h umetnička radionica “Nasilje nad devojkama i ženska ljudska prava,” sa učenicama niških srednjih škola. Umetničku radionicu će voditi stručna saradnica “Centra za devojke” Ivana Stanković.

28.11. u 10h akcija deljenja promotivnog materijala “Centra za devojke” u institucijama: MUP, Centar za socijalni rad, Dom zdravlja, fakulteti, sa ciljem da približe i prezentuju rad “Centra za devojke,” kao i samu kampanju 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama.

29.11. u 12h ulična akcija povodom obeležavanja “Međunarodnog dana braniteljki ljudskih prava,” ispred PC Kalča, između Telenor poslovnice i ulaza u Kazandžijsko sokače.

30.11. u 12h ulična akcija “Pravo žena na legalan abortus,” ispred PC Kalča, između Telenor poslovnice i ulaza u Kazandžijsko sokače.

1-5.12. 10 radionica “Prevencija nasilja nad devojkama” u niškim srednjim školama.

6.12. 12h ulična akcija povodom obeležavanja “Međunarodnog dana protiv femicida.” Ulična kcija će se sastojati od izložbe radova i deljenja promotivnog materijala, ispred PC Kalča, između Telenor poslovnice i ulaza u Kazandžijsko sokače.

8.12. u Skupštinskoj Sali tribina “Prevencija digitalnog nasilja i trgovine ljudima” sa predstavnicima Mupa, uz prezentaciju knjiga Vlade Arsića,"Izgubljene u magli," i “Armagedon.”

9.12. u 15h radionica “Samoodbrana za devojke," sa učenicama niških srednjih škola.

10.12. u 13h panel diskusija, koja će trajati dva sata “Ženska ljudska prava-žena/e u medijima”.

AKCIJE UDRUŽENJA ROMKINJA "OSVIT"

25.11. Ulična akcija podele promo materijala o Konvenciji SE u organizaciji UR "Osvit" - SOS telefon na romskom i srpskom jeziku, Komisije RR SG Niš i KLJMP u Nišu.

5.12. U sali Skupštine grada Niša u 11h održaće se okrugli sto o Konvenciji SE u organizaciji UR "Osvit" - SOS telefon na romskom i srpskom jeziku, Komisije RR SG Nis i KLJMP u Nišu, namenjen odbornicima SG Niš, donosiocima odluka i lokalnim institucijama.

NOVI SAD

TRIBINA "ZNANJEM PROTIV NASILJA" ZA NASTAVNIKE/CE GRAĐANSKOG VASPITANJA

Tribina pod nazivom "Znanjem protiv nasilja" o rodno zasnovanom nasilju održaće se u ponedeljak, 24. novembra u devet časova u Skupštini Vojvodine.

Tribina je namenjena nastavnicima i nastavnicama građanskog vaspitanja u srednjim školama, sa ciljem njihovog osposobljavanja i usavršavanja na temu nasilja u partnerskim odnosima, kako bi nakon obuke u svom radu sa učenicima mogli što efikasnije da obrađuju temu nasilja u porodici i partnerskim odnosima.

Tribinu organizuju Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za privredu zapošljavanje i ravnopravnost polova i Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman u saradnji sa Autonomnim ženskim centrom

DESET GODINA MREŽE „ŽIVOT BEZ NASILJA”

Povodom desetogodišnjice rada mreže „Život bez nasilja”, Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman organizuje konferenciju za novinare u utorak, 25. novembra 2014. godine u Novom Sadu, u sali 2 Skupštine AP Vojvodine, sa početkom u 10 časova.

Nakon konferencije za novinare, u Velikoj sali Skupštine APV u 11 časova biće svečano otvorena jubilarna, deseta godišnja konferencija Mreže na kojoj ćese prisutnima obratiti Aniko Muškinja Hajnrih, pokrajinska ombudsmanka. Konferencija će se baviti umrežavanjem i saradnjom institucija, ali i ulogom lokalnih samouprava i mehanizama za ravnopravnost polova u zaštiti žrtava nasilja u porodici i sprečavanjem ove pojave.

KIKINDA

1.12. U okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" Centar za pordšku ženama organizuje okrugli sto sa opštim i specijalizovanim pružaocima usluga na lokalnom nivou.

NOVI BEČEJ

25.11. Povodom Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama i početka kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" organizuje se ulična akcija u centru grada.


LESKOVAC

KAMPANJA ''16 DANA AKTIVIZMA''

25.11. Povodom obeležavanja kampanje ''16 dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama'' Žene Za Mir organizuju uličnu akciju u saradnji sa Policijskom upravom Leskovac i Narodnim pozorištem Leskovac ispred leskovačkog Kulturnog centra. Na akciji će biti deljen promo materijal Žene Za Mir i PU Leskovac, uz prigodan umetnički program prilagodjen tematici nasilja nad ženama.

VRANJE

9.12. U okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" organizacija "Human Rights Defenders" organizuje okrugli sto sa opštim i specijalizovanim pružaocima usluga na lokalnom nivou.

KRUŠEVAC

ALTERNATIVNI CENTAR ZA DEVOJKE – ULIČNA AKCIJA

26.11. Alternativni centar za devojke od 13:00 do 14:00 časova na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu organizuje uličnu akciju povodom Međunarodne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” koju obeležava 1,700 organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

AKCIJE UDRUŽENJA ŽENA "PEŠČANIK"

24.11.2014. u selu Mačkovac i 27.11.2014. za žene iz romskog naselja Panjevac (u saradnji sa romskom organizacijom Romani cikna), održaćemo tribine o nasilju prema ženama, na kojima će govoriti predstavnice Saveta za rodnu ravnopravnost, Policije, Centra za socijalni rad i SOS telefona Udruženja žena Peščanik i informisari seoske žene i Romkinje o postupanju nadležnih institucija u slučajevima nasilja prema ženama.


8.12. U okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" Udruženje žena "Peščanik organizuje okrugli sto sa opštim i specijalizovanim pružaocima usluga na lokalnom nivou.

PRIJEPOLJE

26.11. U okviru kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" organizuje se okrugli sto sa opštim i specijalizovanim pružaocima usluga na lokalnom nivou. Okrugli sto će biti uživo prenošen na lokalnoj televiziji TV Forum.

TUTIN

AKCIJE ORGANIZACIJE IMPULS

25.11. Performans na gradskom trgu i podela promotivnog materijala
27. i 28.11. Dve radionice o rodno zasnovanom nasilju za učenice/ke osmih razreda osnovne škole
1.12. Ženska kreativna radionica (mesto održavanja Multimedijalni centar)
6.12. Projekcija filma Žene koje su ubile svoje nasilnike i diskusija (mesto održavanja Multimedijalni centar)
10.12. Promocija knjige dr Zorice Mršević “Nasilje i mi- Ka društvu bez nasilja”

UŽICE

AKCIJE ŽENSKOG CENTRA UŽICE

25.11. u 13 časova održaće šetnju koja će biti završena ispred LS , nosiće plakate " Niko ne voli prazna oabećanja" . Toga dana se održava Skupština tako da će biti okrenute prema LS i čekati da nam se odbornice iz ženske odborničke mreže pridruže (na pauzi). Predstavici PU Užice će učestvovati u deljenju letaka i svojim prisustvom poslati poruku građankama da će biti uz njih u slučaju nasilja.

25.11. održaće tribinu "Da li si bezbedna" Tribina će biti održana za širi auditorijum ali organizatorke tribine su žene iz Foruma žena SPS-a.

26.11. „O rodno zasnovanom nasilju“ – promocija knjige dr Zorice Mršević „Nasilje i mi.“. Mesto održavanja: Gradska biblioteka.

27.11. u MZ "Carina " sa početkom u 17:00 Održaće predavanje posvećeno kampanjama i primeni aplikacije "Bezbedna" .

U toku 16 dana - plaktiranje svih 31 mesnih zajednica sa nadležnostima PU I CRS.


social


facebookpostanite jedan od >2.5k prijatelja Femix profila
twitter youtube kanal

Femix

Femix je projekat podrške ženskom stvaralaštvu, pokrenut 2010. godine uz inicijalnu podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.


Newsletter


Femix imenik